Kosthold og trening

Når det gjelder kosthold og trening er det mange myter ute å går.
Kosthold og trening

Mange tror det er lurt å spise lite og trene mye. Dette er helt feil. Kroppen trenger å få tilført nok energi når du trener selv om du ønsker å gå ned i vekt. En bil uten drivstoff kommer ingen vei, på samme måte er det umulig å prestere på trening uten energi. Spiser du lite og sjeldent vil kroppen til slutt begynne å bremse forbrenningen for å “spare på fettereservene”. I tillegg vil dette medføre at du også tærer på musklene dine og mister muskelmasse. Dette er ikke hva de fleste er ute etter. Spis heller ofte og passelig store posjoner. Få tilført nok karbohydrater, sunt fett og proteiner.

Om målet ditt er å gå ned i vekt sverger mange til lavkarbo (lite karbohydrater og mye fett og proteiner).


(Inspirasjon i videoen over: Kostholdstips fra den Amerikanske fitnessguruen Jack LaLanne fremført for omtrent for 50 år siden. Beviset på at rådene fungerte: Mange år senere, på 90 årsdagen gjennomførte den godeste Jack like godt en 24 timers marathon…)

Hvorfor er proteiner så viktig?

Proteiner er på mange måter kroppens byggeklosser. Uten disse byggeklossene er det umulig å bygge sterke muskler. Sagt på en annen måte, uten å spise tilstrekkelig proteiner er det umulig å bli god i hvilken som helst idrett, bygge muskler eller ganske enkelt utføre våre daglige gjøremål. Aller viktigst er det å fylle på med proteiner umiddelbart etter trening. Les også om proteinpulver.

Se også: Kaffe og trening.

4 grunner til å spise tilstrekkelig med proteiner:

1. Proteiner hjelper deg å bygge muskelmasse.
2. Det snakkes ofte om at kvinner ønsker å «stramme opp kroppen». Mer muskelmasse gir deg definerte muskler og en stram kropp.
3. Siden muskler forbrenner fett, vil et økt inntakt av proteiner også hjelper deg å bli kvitt de ekstra kiloene.
4. Proteiner gir en god metthetsfølselse som varer lenge.

10 kommentarer om “Kosthold og trening”

 1. 4 tips fra meg.

  1. Typiske lange karbohydrater i store mengder til frokosten. Havregryn og andre kornprodukter. Brensel å tære på utover hele dagen.

  2. Gå aldri sulten, men spis små velkomponerte måltider med jevne mellomrom dagen. Feks hver tredje time.

  3. Du har sikkert hørt at proteiner er viktig om du trener. En fin formel er 2 gram pr kilo kroppsvekt om dagen. Husk at kroppen kan bare nyttegjøre seg så mye om gangen. Derfor må inntaket deles opp utover dagen.

  4. Du trenger strengt tatt ikke dyre sportsdrikker om du ikke driver med ekstreme utholdenhetsøkter. Spiser du riktig som nevnt over går ikke karbolagrene tomme uansett. (Går du 5 mil på ski derimot er sportdrikk supert å supplere med underveis). Drikk masse vann! Som jeg skriver om proteiner over så må dette rasjoneres gjennom dagen. Det beste er å ha en flaske feks på kontoret som du tar små slurker av med jevne mellomrom. Å bøtte neppå litervis er bare tull. Kroppen klarer ikke å nyttegjøre seg alt og du må gå på do i et sett.

  Veldig mange som sliter med hodepine er faktisk bare dehydrerte. Du har sikkert oppdaget at du får vondt i hodet etter en fyllekule. Dette kommer av at alkoholen er vanndrivende og gjør deg dehydrert og du får dermed hodepine. Samme med te og kaffe. Drikker du mye kaffe i løpet av en dag trenger du mer vann. Fin måte å få i seg nok væske på er å spise frukt. Frukt inneholder masse vann.

 2. Hei.
  Jeg har trent, studert og praktisert i noen år og vet om en viktig ingrediens som jeg føler det bør være informert mere om, nemlig fett. I en kort periode burde alle spise mye fett for selv å kjenne effekten. Flere av oss er faktisk «underernært» på fett i dag. Kort sagt: Fett i magen forbrenner fett på kroppen og er en del av den perfekte forbrenning. Også ypperlig for den som vil ned med fettprosenten på kroppen sin. Karbohydratinntaket må samtidig være lavt med lavglykemiske og langsomme karbohydrater. Dette for å unngå en forhøyet og belastende insulinproduksjon som igjen lagrer blodsukkeret og fettet til fett. (Hvis du ikke har trent hardt i forkant da). Protein er som skrevet tidligere også en viktig del av kostholdet så det må selvfølgelig være med. Min egen kropp er tilvendt mest fett og protein. Dette kostholdet gir meg fulstendig kroppskontroll og jeg har nå en helt annen utholdenhet enn da jeg satset mest på karbohydrater som drivstoff. Sult, gnag, trøtthet osv er borte, Ikke lyst til å spise kake på foreldremøtet engang. Hørte forresten en historie fra en skiløper her om dagen: Det var en mann som sto og «gumlet» i seg masse Nugatti-pålegg, tett før et distanseløp. Han sa han holdt på med å «karbe» kroppen sin og hadde startet for over 24 timer med oppkarbingen ved bruk av hvitt brød, banan, cornflakes, syltetøy osv. Denne «sporty» mannen var ca 50 år og gikk i en egen klasse ovenfor «trim-gruppa», noe han var stolt over. Han startet greit men kolapset fullstendig etter 1/3 av løpet. Vel, det var hans resultat.

  Den eneste måten å bevise for oss selv hvor mye kostholdet betyr for oss, er å endre eget kosthold. Søk på nettet etter lavkarbo/fett osv. Vær disiplinert, ikke juks, notere egne resultater osv. Gi det minst 3 uker med 100 prosent innsats og du vil merke resultat.
  P.S. Er du usikker på om du får i deg nok vitaminer, så tilfør gjerne et multivitamin complex.

  Lykke til 🙂

 3. Fullstendig enig med Fred. Selv har jeg gått skiturer uten en eneste karbohydrat inntatt hele dagen og har aldri kjent meg så opplagt. Gledet meg til hver enste motbakke.
  Vi trenger mer fett i kostholdet. Helsemyndihetenes lav-fett kampanje de siste 20 år er fullstendig feilslått. Etter dette er vi blitt fetere og fetere.

 4. Super info Fred!

 5. Vill dette med å få i seg gode megder fett samtidig trene jevnt og aktivt hjelpe på å øke i vekter også ?=)

 6. Hei! jeg er ei jente på 16 som har lyst til å slanke meg litt. jeg er 1.67 og veier 67 kg. vil ikke kalle meg den feiteste men har fett på magen og på lårene som jeg vil få bort, og få en stram veltrent kropp. Jeg kan innrømme at jeg har ikke mye peiling på hva som er bra å få i seg, før/etter trening, hvor mye jeg burde få i meg osv. Når jeg først er å trener føler jeg at jeg ikke kan spise noe fordi da er jeg redd det jeg har trent bort kommer tilbake ettersom at jeg spiser etterpå.. noen som kan helpe meg med tips til hva jeg kan spise om dagen?

 7. Fett må selvfølgelig være sunt fett,Bacon og fløte! Utrolig hva folk lar seg lure til å fylle kroppen med.Variert god norsk mat med grønsaker og frukt holder i massevis.Jeg blir sprek av masse fett sier noen,andre blir dårlig og slapp av fett,dette gnålet får vi vel høre lenge ennå.

 8. jeg er litt usikker selv på hva som er godt og dårlig for kroppen. jeg sørger selv for og få i meg nok vitaminer og proteiner. jeg veier 70 kg, å tar inn ca 140 g proteiner iløpt av dagen. når det gjelder karbohydrater spiser jeg som oftest en banan eller to før trening. men når det gjelder fett. så har jeg vært usikker på hvor mye jeg skal ta inn iløpt av dagen. er det ikke noen tall man kan forholde seg til når man er usikker på fettprosent. feks. en mann på 179 cm høy, og 70 kg vekt. hvor mye fett skal man ha da iløpet av en dag?
  takk for info. og på forhånd takk for tilakemelding. 🙂

 9. Det er viktig å drikke mye under treningen, men ikke for mye! Bare når du er tørst og ganske mye etter treningen 😀

 10. Hei jeg er gutt 17 ønsker meg stram kropp.
  Jeg trente på fress fitness før men sluttet.
  Nå trener jeg hjemme og ute.
  Hva bør jeg gjøre

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)