Slanketips

Her finner du en liste med enkle og effektive slanketips som faktisk virker.

1. Bytt ut (nesten) alle typer drikke med vann. Vektnedgang (og vektoppgang) er i utgangspunktet såre enkelt: Inntar du færre kalorier enn du bruker, har ikke kroppen annet valg enn å bruke av fettreservene som energikilde. Gjør du det motsatte – inntar flere kalorier enn du bruker – lagres noe av den overflødige energien som fett.

For å vippe denne balansen i din favør kan du gjøre to ting: Enten øke forbruket av energi (f.eks. ved å trene eller bevege deg mer) eller begrense inntaket av mat og drikke. Størst effekt oppnår du selvsagt ved å kombinere begge disse metodene.

Nå lurer du kanskje på hva alt dette har med drikking av vann å gjøre. Svaret får du her: Kalorier i drikke gir ikke samme metthetsfølelse som kalorier i mat. Kroppen din oppfatter ganske enkelt ikke kaloriene som kommer i flytende form på samme måte som den gjør med fast føde.

Det hjelper ikke om drikken er aldri så sunn og inneholder mengder av nyttige næringsstoffer. Drikker du f.eks. et par glass juice eller melk til hvert måltid, sniker det seg samtidig inn en god del kalorier du kanskje ikke har tenkt på.

La oss bruke eplejuice som et eksempel. En liter eplejuice (avhengig av type), inneholder omtrent 450 kcal. Vet du hvor mange epler du må spise for å få i deg 450 kcal? 10 epler! Og hva tror du gir deg størst metthetsfølese av 10 epler og 1 liter eplejuice? Klarer du i hele tatt å spise 10 epler. 1 liter drikke derimot…

Idrettsutøvere med høyt kaloribehov bruker faktisk dette prinsippet på motsatt måte. Siden de har et såpass stort kaloriforbruk (f.eks. under harde sykkelløp hvor kroppen utsettes for harde påkjenninger over flere etapper), er det simpelthen vanskelig å få i seg nok kalorier gjennom mat alene. Det er tross alt grenser for hvor mange porsjoner utøverne klarer å spise. Da kan kaloririke drikker være en grei måte å få i seg tilstrekkelig med næring på. Enkelte kroppsbyggere med høye daglige kalorimål (det er enklere å bygge muskler når kroppen ligger i kalorioverskudd) sverger til helmelk som en lettvint måte for å i seg nok kalorier.

Forsøker du derimot å gå ned i vekt – er kalorier i drikke en dårlig idé.

2. Spis mer tidlig om morgenen enn om kvelden. Energien du får tilført gjennom kosten tidlig på dagen forbrennes gjennom dagens gjøremål. På natten bruker kroppen vår betraktelig mindre energi enn på dagtid. En sunn og næringsrik frokost minsker også sjansen for at du faller for fristelsen å spise en sjokolade eller noe annet usunt når søtsuget melder seg før lunsjtid. Les også: Gode forslag til sunn frokost.

3. Slutt med slankekurer! Nesten alle synes slankekurer er et ork, og når kuren er ferdig kommer kiloene snikende tilbake. Det er valgene du tar i det daglige som teller.

4. Begynn å trene! Selv en liten spasertur hver dag hjelper. Som nevnt før er det hva man gjør hver dag som er viktig. Trener du, kan du ganske enkelte spise mer uten å legge på deg – enn om du ikke var aktiv. Trenger du flere grunner: Hvorfor trene?.

5. Aldri spis mens du jobber, ser TV eller kjører bil. Disse aktivitetene tar bort konsentrasjonen fra spisingen og gjør at man lett overspiser uten å legge merke til det. I en britisk studie spiste testpersonene ti prosent MER når de spilte dataspill eller så på TV, enn når de spiste maten uten distraksjoner. Ikke bare det: Forskerne fant også at testpersonene som ble distrahert under måltidet også spiste mer senere på dagen. Det var som om magen deres ikke hadde registrert at de hadde spist seg mett tidligere på dagen.

6. Spis sammen med andre mennesker så ofte som mulig. Forskning viser at vi generelt spiser mindre og langsommere sammen med andre.

7. Begynn å se på mat som ernæring og ikke som underholdning. Mat er tross alt brennstoff for kroppens motor, og ikke noe vi skal tylle i oss når vi er deprimerte for å endre sinnsstemning.

8. Ikke sluk maten! Tygg maten godt og spis langsomt. Ikke bare gir det deg bedre fordøyelse, men du oppdager tidligere at du er mett.

9. Begrens snop og brus til en (f.eks. lørdag) dag i uka. Som en bonus gjør du også tennene dine en stor tjeneste. Tips til deg som er «avhengig» av brus: Bland farris halvt om halvt med eple- eller appelsinjuice. Smaker fortreffelig!

10. Drikk et eller to glass vann før du spiser. (Ja, enda et tips vedrørende vann!) Ved å drikke et eller to glass vann før du spiser blir du fortere mett. Dette enkle grepet ble testet ut i en Amerikansk studie. Testdeltagerne ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen drakk to glass vann før hvert måltid, og hadde etter tre måneder i gjennomsnitt gått ned to kilo mer enn deltagerne i den andre gruppen (begge gruppene gikk samtidig på en lavkarbodiett).

11. Du MÅ ha alternativt sunt snacks på lager. Det hjelper lite at du har planlagt å ikke småspise sjokolade og kjeks, når autopiloten slår inn og du viljeløst blir trukket mot skapdørene – krever det sin mann (eller kvinne) å stå imot. Du kjenner følelsen: Du har lyst på «noe». Trikset er å være forberedt på nettopp slike situasjoner. Det gjør du enklest ved å alltid ha skrellede og kuttede grønnsaker, frukt osv. ferdige i plastbokser i kjøleskapet til enhver tid. (Det skader heller ikke å oppbevare snopet et annet sted enn kjøkkenet).

Nyttig for deg som ønsker å endre livsstil: Hvordan endre vaner.

Del gjerne flere tips i kommentarfeltet.

Tags:
Etiketter Slanking |

62 Kommentarer til “Slanketips”

 1. Odd Skrev:

  Tips nummer 5 kjenner jeg meg litt for godt igjen i…. Spiser ofte foran tven og pcen.

 2. Meg Skrev:

  Og det er faktisk mulig å få til mye på kort tid folkens! Ble superinspirert av å lese på NRK om rektoren i Arendal som spurte om slanketips på treningsstudioet sitt i februar om var med i fitnessnm nå i oktober!!!

 3. Nina Skrev:

  «Tren 3 dager i uka. Gjennomfør dette uansett hva som skjer.»

  Alle slik råd gjelder kun friske mennesker, mennesker med overskudd og helse til å kunne stå i det.

  Er man utbrent eller klinisk deprimert er ikke dette lett å få til.

 4. Kristin Skrev:

  Nina, nå er det jo engang sånn at trening hjelper mot både utbrenthet og depresjon. Så kanskje det ikke er så dumt likevel?

 5. Maria Skrev:

  Hei. jeg er en jente på 16 år, er 169 cm høy og veier ca 58 kg. Jeg prøver så hardt jeg kan å gå ned i vekt, og har klart å miste 2-3 kg på 2 måneder. Det er fordi jeg var syk hele sommeren at jeg la på meg og veide over 60 kg, men jeg har nå komt meg og trener 5-6 ganger i uken der jeg fokuserer på jogging. Jeg tenker også å holde meg på 1000 kcal om dagen, er jeg flink holder jeg meg under. Jeg merker dette kanskje er feil etter hva jeg har lest, men klarer ikke skjønne hvordan man kan gå ned i fettprosent med opp mot 2000 kcal om dagen. Jeg har holdt meg til dette, med noe unnasluntring og jeg spiser ikke snop eller chips i det hele tatt lenger. Likevel har jeg bare gått ned max 3 kg på to måneder.
  Spisevanene mine går ut over at jeg ikke klarer å jogge og trene så mye jeg ønsker, jogger mellom 5-10 km hver gang. Også skolearbeidet er ikke like bra som før og jeg kan oppleve å nesten sovne på skolen fordi jeg er så trøtt. Men hvordan skal jeg klare å gå ned i fettprosent men fortsatt spise så jeg holder meg våken og konsentrert? Etter hva dere har lest nå, kan dere kanskje tro jeg ikke er noe serlig feit og jeg kan innrømme at jeg har en ganske normal kropp. Men normal er ikke hva jeg vil! jeg vil ha en tynn kropp, med så lite fett som mulig, når dere nå vet det, hva må jeg gjøre for å gå ned i fettprosent, men fortsatt holde meg våken og konsentret (om det er mulig)?

 6. Einar Skrev:

  Blir litt bekymret når jeg leser det du skriver Maria. Det høres ut som du begynner å få et sykelig forhold til mat og trening, noe som fort kan utvikle seg til en spiseforstyrrelse. Slik du beskriver det, er du allerede tynn og 1000 kcal pr. dag er altfor lite for ei aktiv jente på 16 år.

  Noen spørsmål jeg stiller meg når jeg leser spørsmålene dine er: Hvordan har du ellers i livet ditt? Hvordan er selvbildet ditt? Hvorfor er det så viktig for deg å være ekstremt tynn? Hvis du ikke har noen «i real life» å snakke med om disse tingene kan du alltids oppsøke helsesøster på skolen din. Lykke til!

 7. Elin Skrev:

  Da skriver vi 02.01.2013… Regner med at jeg ikke er den eneste som er på søken etter slanketips. Mitt nyttårsforsett til meg selv: Ikke let mer, men heller bruk et par av disse punktene. Gjennomfør dem uke for uke. Måned for måned. Forhåpentligvis trenger jeg ikke søke på nytt neste år! Godt nyttår og lykke til alle andre med det samme som meg 🙂

 8. Helene s Skrev:

  Hei.
  Jeg er en jente på 15 år, og det var gode tips, og gode tips fra kommentarene
  også. Men det hjelper ikke:( uansett hva jeg gjør
  må jeg hele tiden ta meg noe godt og usunt
  i kjøleskapet…kiloene bare fosser på. Jeg sliter utrolig mye, og selvom
  jeg er skikkelig ufornøyd med kroppen min, og jeg trener til og med dans 4 ganger i uka:( og det er heller ikke noe som sier til meg at jeg
  burde stoppe og spise masse søtt.
  Plis hjelp!!!
  Jeg hadde vært svært takknemlig hvis noen kunne gi
  meg noen tips om hva jeg gjør med problemene mine! 😉
  noen kunne gitt meg noen tips!!!

 9. Tusen takk Skrev:

  Tusen takk for de fine tipsene

 10. vibecke Drivdal Skrev:

  Hei. Dame på 37 år som svært gjerne vil ha noen tips om hva slags mat som er det beste å spise om en ønsker vekttap. Jeg skulle så gjerne gått ned noen kilo.. Jeg spiser ikke mye når jeg spiser , .Er det mye calorier i kina mat om en kan få kjøpt ute tro? Sikkert bedre ja å spise og lage det hjemme, for da vet en iallefall hva en får i seg. Men det er jo ikke samme feite sauser og sånn…. og masse grønnsaker.. Nam nam nå ble jeg sulten på wok… Takk om noen kommer med råd etc…

 11. sara Skrev:

  Hei det eneste jeg kan råde deg er å bare spise sunt kutte sukker og hvetemel drikke mye vann 8 store glass pr.dag og trene hver dag ihvertfall 45 min. Så er du med stor sikkerhet på rett spor.

 12. May Skrev:

  Jeg gikk ned 25 kilo over 1 år bare ved å spise mindre til hvert måltid samt å gå en tur på ca 1 time hver dag i normalt tempo. Jeg begynner dagen med 1 brødskive med magert pålegg og ett glass melk. Spiser 1 frukt 2 timer senere. Yoghurt eller gulrot med 2 knekkebrød (magert pålegg) til lunsj. KUN 1 porsjon til middag .Tar meg god tid, tygg maten godt og prøv å kos deg med maten. Spiser aldri etter kl 19 på kvelden og aldri godteri og brus i uka. MEN viktig å få med her at jeg har gitt meg selv helt fri lørdag og søndag. Da spiser og drikker jeg akkurat hva jeg har lyst på, hadde jeg ikke hatt denne muligheten til å kose meg så hadde jeg sprukket for lenge siden.
  Ett godt råd er også å droppe ut badevekta i begynnelsen, du merker det fort nok på klærne dine når vekta minsker. Når du merker at buksa begynner å bli stor i livet så er det morsomt å gå på vekta. Lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar: