Slanketips

Her finner du en liste med enkle og effektive slanketips som faktisk virker.

1. Bytt ut (nesten) alle typer drikke med vann. Vektnedgang (og vektoppgang) er i utgangspunktet såre enkelt: Inntar du færre kalorier enn du bruker, har ikke kroppen annet valg enn å bruke av fettreservene som energikilde. Gjør du det motsatte – inntar flere kalorier enn du bruker – lagres noe av den overflødige energien som fett.

For å vippe denne balansen i din favør kan du gjøre to ting: Enten øke forbruket av energi (f.eks. ved å trene eller bevege deg mer) eller begrense inntaket av mat og drikke. Størst effekt oppnår du selvsagt ved å kombinere begge disse metodene.

Nå lurer du kanskje på hva alt dette har med drikking av vann å gjøre. Svaret får du her: Kalorier i drikke gir ikke samme metthetsfølelse som kalorier i mat. Kroppen din oppfatter ganske enkelt ikke kaloriene som kommer i flytende form på samme måte som den gjør med fast føde.

Det hjelper ikke om drikken er aldri så sunn og inneholder mengder av nyttige næringsstoffer. Drikker du f.eks. et par glass juice eller melk til hvert måltid, sniker det seg samtidig inn en god del kalorier du kanskje ikke har tenkt på.

La oss bruke eplejuice som et eksempel. En liter eplejuice (avhengig av type), inneholder omtrent 450 kcal. Vet du hvor mange epler du må spise for å få i deg 450 kcal? 10 epler! Og hva tror du gir deg størst metthetsfølese av 10 epler og 1 liter eplejuice? Klarer du i hele tatt å spise 10 epler. 1 liter drikke derimot…

Idrettsutøvere med høyt kaloribehov bruker faktisk dette prinsippet på motsatt måte. Siden de har et såpass stort kaloriforbruk (f.eks. under harde sykkelløp hvor kroppen utsettes for harde påkjenninger over flere etapper), er det simpelthen vanskelig å få i seg nok kalorier gjennom mat alene. Det er tross alt grenser for hvor mange porsjoner utøverne klarer å spise. Da kan kaloririke drikker være en grei måte å få i seg tilstrekkelig med næring på. Enkelte kroppsbyggere med høye daglige kalorimål (det er enklere å bygge muskler når kroppen ligger i kalorioverskudd) sverger til helmelk som en lettvint måte for å i seg nok kalorier.

Forsøker du derimot å gå ned i vekt – er kalorier i drikke en dårlig idé.

2. Spis mer tidlig på dagen enn om kvelden. Energien du får tilført gjennom kosten tidlig på dagen forbrennes gjennom dagens gjøremål. På natten bruker kroppen vår betraktelig mindre energi enn på dagtid. En sunn og næringsrik frokost minsker også sjansen for at du faller for fristelsen å spise en sjokolade eller noe annet usunt når søtsuget melder seg før lunsjtid.

3. Slutt med slankekurer! Alle synes slankekurer er et ork, og når kuren er ferdig kommer kiloene snikende tilbake. Det er valgene du tar i det daglige som teller.

4. Begynn å trene! Selv en liten spasertur hver dag hjelper. Som nevnt før er det hva man gjør hver dag som er viktig. Trener du, kan du ganske enkelte spise mer uten å legge på deg – enn om du ikke var aktiv. Trenger du flere grunner: Hvorfor trene?.

5. Aldri spis mens du jobber, ser TV eller kjører bil. Disse aktivitetene tar bort konsentrasjonen fra spisingen og gjør at man lett overspiser uten å legge merke til det. I en britisk studie spiste testpersonene ti prosent MER når de spilte dataspill eller så på TV, enn når de spiste maten uten distraksjoner. Ikke bare det: Forskerne fant også at testpersonene som ble distrahert under måltidet også spiste mer senere på dagen. Det var som om magen deres ikke hadde registrert at de hadde spist seg mett tidligere på dagen.

6. Spis sammen med andre mennesker så ofte som mulig. Forskning viser at vi generelt spiser mindre og langsommere sammen med andre.

7. Begynn å se på mat som ernæring og ikke som underholdning. Mat er tross alt brennstoff for kroppens motor, og ikke noe vi skal tylle i oss når vi er deprimerte for å endre sinnsstemning.

8. Ikke sluk maten! Tygg maten godt og spis langsomt. Ikke bare gir det deg bedre fordøyelse, men du oppdager tidligere at du er mett.

9. Begrens snop og brus til en (f.eks. lørdag) dag i uka. Som en bonus gjør du også tennene dine en stor tjeneste. Tips til deg som er «avhengig» av brus: Bland farris halvt om halvt med eple- eller appelsinjuice. Smaker fortreffelig!

10. Begrens inntaket av ultraprossesert mat. Lag måltider fra bunnen av og forsøk så godt det lar seg gjøre å spise råvarene i sin opprinnelige form. Det er stor forskjell for fordøyelsen å skulle bryte ned en rå potet, enn f.eks. en ferdigpose potetmos eller en tilsvarende mengde potetchips.

I en amerikansk studie ble deltagerne delt inn i to grupper hvor hver av gruppene fikk et kosthold bestående av hovedsaklig ultraprosessesert mat i to uker, og et kosthold bestående av ubehandlede råvarer i to uker.

Selv om studien var relativt liten, med kun 20 testpersoner, var resultatet overbevisende i favør ubehandlede matvarer. I de ukene deltagerne spiste prosessesert mat, fikk de nemlig i gjennomsnitt i seg ca. 500 kcal mer per dag.

11. Drikk et eller to glass vann før du spiser. (Ja, enda et tips vedrørende vann!) Ved å drikke et eller to glass vann før du spiser blir du fortere mett. Dette enkle grepet ble testet ut i en Amerikansk studie. Testdeltagerne ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen drakk to glass vann før hvert måltid, og hadde etter tre måneder i gjennomsnitt gått ned to kilo mer enn deltagerne i den andre gruppen (begge gruppene gikk samtidig på en lavkarbodiett).

12. Du MÅ ha alternativt sunt snacks på lager. Det hjelper lite at du har planlagt å ikke småspise sjokolade og kjeks, når autopiloten slår inn og du viljeløst blir trukket mot skapdørene – krever det sin mann (eller kvinne) å stå imot. Du kjenner følelsen: Du har lyst på «noe». Trikset er å være forberedt på nettopp slike situasjoner. Det gjør du enklest ved å alltid ha skrellede og kuttede grønnsaker, frukt osv. ferdige i plastbokser i kjøleskapet til enhver tid. (Det skader heller ikke å oppbevare snopet et annet sted enn kjøkkenet).

Nyttig for deg som ønsker å endre livsstil: Hvordan endre vaner.

Del gjerne flere tips i kommentarfeltet.

51 kommentarer om “Slanketips”

 1. Veldig bra tips dette! Takk :=)

 2. Jeg kan skrive under på dette med spising på kvelden.

  Jeg vil gi et tips til:

  Slutt å drikk brus. Ikke noe du gjør for å gå ned i vekt fungerer bedre enn det.

 3. Tren 3 dager i uka. Gjennomfør dette uansett hva som skjer. Spis normalt. Gjør det over tid så går du ned.

 4. Gå sammen med noen om å slanke deg. Mye lettere å gjennomføre da.

  Sett deg konkrete mål, og når delmålene er nådd, belønn deg selv.

 5. Er det noen slankekurer som virker bedre enn andre? Har hørt om slankeplaster. Virker disse?

 6. Bevegelse er nøkkelen til all slanking. En times gåtur hver eneste dag vil få kiloene til å renne av deg garantert. Gå så hurtig at du blir svett.

  Faktisk er husarbeid også fin trening for å gå ned i vekt. Tenk på det neste gang du vasker golvet. Du forbrenner massevis av kalorier mens du holder på.

 7. Grete jeg tviler på at slankeplaster er noen høydare…

  Jeg henger meg på tipset til Hilde om å gå sammen med noen og slankinga. Motiver hverandre.

 8. Jeg går med hunden hver dag,og trener med hesten.Problemet er at jeg sulle ned noen kilo for og passe bedre i brudekjolen,og nå har jeg gått OPP 10 kilo!Jeg har tenkt for mye på slanking,er på bedringens vei nå med og spise oftere rett og slett…

 9. Hvor lenge går det før du kan se at dette virker? 🙂
  veldig bra tips !

 10. grett nok det dere sier om at visst man begynner å gå en times tur noen ganger i uka så renner kiloene av med en gang.. ikke alle dette funker for.. jeg har gått tur 3-5 ganger i uka 1 1/2 time eller mer hver gang.. blitt litt sunnere på kosthold å kuttet ut brusen.. men likevel, ikke gått ned 1 kilo.. heldige dere som får den gode virkningen av turen 🙂
  men jeg er ikke en av de..

 11. hmm!!
  spise heletiden.. lurte på hva man egentlig skulle spise jeg.. noen tips?:D

 12. Heii: Min næringsfilosofi er å spise så likt det menneskene gjorde i steinalderen som mulig. Det vil i grove trekk si det vi kan jakte, og det vi kan sanke. For å være litt mer spesifikk så mener jeg vi er skapt for å spise kjøtt, fisk, bær, frukt, grønnsaker og nøtter. Spesielt korn og sterkt bearbeidede produkter tror jeg ikke er naturlig for oss å innta. Oj, kostholdet mitt er visst det lavkarbofolkene sverger til 🙂

 13. Som mange andre slankeråd rundt om på nettet, aviser og alskens ukeblader funger disse tipsene. Faktisk er de råbra og du kommer til å gå ned i vekt om du følger dem. Problemet er at folk er ekstreeeeeeeemt dårlige til å gjennomføre! De leser et tips der, et råd der. Aha, det må jeg prøve. Spiser sunt en dag, neste dag er det på’n igjen med sjokolade og potetgull. Oj der la jeg på meg gitt! Da er det ut å finne nye slanketriks igjen. Hmmm kanskje jeg prøver lavkarbo idag. Bang, neste dag spiser vi ikke brød og pasta. En dag til. Så går det i glemmeboka. 2 uker senere og opp 5 kilo så er det dårlig samvittighet. Hmmmm hva gjør jeg nå? Jo jeg tror jeg prøver South beach dietten nå gitt. OSV OSV OSV. Gjennomfør folkens! Så skal dere se at dere går ned. Good luck!

 14. Vil bare si takk. Jeg fant denne siden 1 Januar da jeg (bombe) hadde planlagt å gå ned i vekt som nyttårsforsett. Jeg har fulgt rådene til punkt og prikke hver dag siden. På den lille tiden har jeg gått ned 3 kilo alt!#! Med denne hastigheten er jeg i mål til sommeren. Tipper jeg vil stagnere litt, men likevel. Tror spesielt rådet om å ikke bruke mat som underholdning har vært den store brekkstanga for min del. Utrolig hvor mye kalorier man får i seg mens man sitter og propper i seg snop foran tven om kvelden.

 15. En annen ting som er lurt er å finne seg en kompis å trene sammen med regelmessig. Det er lett å svikte seg selv de dagene man har planlagt å trene. Litt verre blir det å ringe å svikte kompisen. Dessuten gjør det hele treninga mye mer lystbetont og moro. Vi er to karer som trener squash sammen 1 gang i uka, og den tiden er hellig! Dvs. det skal omtrent et intervju med kongen til for at en av oss melder frafall.

 16. Slutt å kjøp slankepulver. Jeg kjøper proteinpulver (sånn som kroppsbyggerne bruker). Dette blander jeg med juice (ikke bruk melk). Drikker dette istedenfor slankedrikker som måltidserstatning innimellom. Mye billigere og fungerer like bra.

 17. hjelper ikke å ha dette som » slankekur». å spise sunt er en livs stil og et valg man tar. eter mann hamburgere og alt sånt ute, et par ganger i uka, legger man selvfølgelig på seg. jeg har gått ned 24 kg på 6 mnd på å kutte ut potetgull og godis, men drikker fortsatt brus. jeg begynte å gå turer oftere med hunden min og begynte å jogge litt. å det var når jeg begynte å jogge at kiloene raste av! men jeg eter 1 – 2 ganger om dagen. har alltid gjort kommer alltid til å gjøre, og kiloene raser fortsatt av. veien til å legge på seg er jo at man ikke beveger seg nok. dans er også en fin treningsmåte. da bruker man hele kroppen på en gang =)

 18. Kjempe bra tips jeg elsker det ; )jeg må,nokk be folk om å ta disse tipsene jeg gikk ned 10 kilo på 4 uker 😉

 19. jeg vi helst ikke bruke slankepulver jeg jogget to ganger om dagen og er ekstremt fornøyd med resultate.
  Du trenger ikke å gå på 3t engang da vil du spare masse penger men spis sunt og helst ikke gå på fester. : )

 20. Til Elias:

  Var litt smårund da jeg begynte på VGS, og fant ut at nei, nå var det nok. Er kjempe enkelt, alle disse kurene og diettene, er bare snarveier, de varer kanskje et par uker, mnd, et år, helt til du sprekker, el har gått ned i vekt, å tenker å »synde» litt, så vips er du like feit som du var før du begynte. Begynn å tren, sykle, jogge, gå til skole/jobb, gå trapper, osv. Spis frokost, og ofte, og ikke etter kl. 18-19. Og hold deg unna sukker; brus, godteri, kaker osv. Lover deg, du vil merke det i løpet av 1-2 uker. Og drikk mye vann=) Vet hva jeg snakker om, for har vært der selv!

 21. Tusen takk! 🙂

 22. Hei jeg er en 18 år gammel gutt, som alltid har vært god ¨å rund, når jeg startet vg1 var det ganske ille, så det eneste å beste tipset jeg har funnet er slutt med godterier, juice,brus, men husk å la deg få litt kos også litt kos på lørdagen er fint;:) slanking er livstill ikkje noe man gjør i 1 mnd!! bli aktiv også bare finn noe du liker jeg fikk meg en hund, gikk turer med den. 2 ganger i uka tok jeg med meg fiskestangen å gikk et stykke å fiska , så gjør noe gøy men bare husk la det være aktivt;) gått nå ned 27 kilo siden oktober 09 . funker fett:P

 23. dette her skal jeg prøve 😉

 24. Spis snop bare på Lørdager. Det funker som bare det! Må ha en dag man kan skeie ut på. Gjør de andre dagene enklere.

 25. ops.. og drikk masse vann selfølgelig! ofte tror man at man er sulten så er man egentli tørst! og sov regelmessig og 8 fulle timer! =D

 26. åhjelpe ! gode tips, takk skal dere ha! da vet jeg hva jeg skal begynne og spise;)

 27. Bra tips, kanskje noe som vil gjøre det lettere for meg og gå ned i vekt! 🙂

 28. Heisann dere!
  Jeg har bestemt meg for å gå ned noen kilo til sommeren slik at jeg ikke trenger å være redd for å gå i bikini. Jeg trener regelmessig, spiser sunt, drikker masse vann, og har gode søvnfulle netter.
  Jeg forstår ikke da hvorfor jeg ikke har gått ned et eneste kilo. Det er mulig det bare bygges om til muskler, men ser ingen fremgang for det om :O
  Jeg mister ikke motivasjonen. Jeg liker å trene og det vil jeg gjerne fortsette å gjøre for min egen helses fordel, men trenger noen tips.
  Jeg vil så gjerne gå ned iallefall noen kilo , tusen takk på forhånd!

 29. Hei alle sammen, jeg skal til Mallorca om UNDER 2 uker! jeg er litt småfeit.. og jeg vil veldig gjerne få noen tips son at jeg kan gå ned i vekt og få strammere mage! Jeg håper virkelig noen kan hjelpe meg son at jeg ikke trenger å være flau over å gå i bikine 🙂
  Tusen takk til alle på forhond!

 30. Eg har gått ned 4 kilo, berre ved å slutte å drikke brus og å ete frukt når eg får søtsug.. I tillegg trener eg ein del , men ikkje meir enn før! 🙂

  Idun: Eg vil anbefale joggetur (viss du ikkje orkar å jogge lenge kan du ta det som ei slags «intervall»-økt der du joggar 4-5 min og så går du eit og joggar 4-5 osv). For å få strammare mage er øvingar som sit-up, «planken», skrå sit-up, og øvelser der du balanserer på rumpa (altså du sitter med beina og ryggen opp, skal berre vere nedi med rumpa), evt andre øvelsar der du fikserar (strammar alle musklar) i magen.

  Så kan du jo og gjere eit søk på google, der kjem det opp gode tips 😉

 31. Å gå en gå tur i en time får kiloene til å renne av deg!
  Jeg har hørt på jobben at det
  Å gå en tur med hunder får deg til å gå
  Opp i vekt! Rart…
  Her er mine tips:
  Spis når du er sulten og ikke spis
  Mat som om det er popcorn!
  Drikk brus så skjeldent som mulig og tren så mye
  Som du kan og ungå godteri! Når du har nådt målene dine kan du sette deg ned å spise litt godteri, men da må du gå en 2 timers tur om du spiser for mye;)

 32. Ser at mange opplever at gåturer ikke har noen effekt, tross at det kombineres med bedret kosthold. Jeg tror mange glemmer at trim og trening gir økt muskelmasse, og dermed vil det virke som om vekta står stille. Derfor: slanking handler ikke alltid om vekt! Hvis man erstatter fett med muskler, vil man uansett få økt forbrenning, samt at kroppen vil forandre seg. Dessuten tror jeg at mange forventer endring på kort sikt, men slanking/ endret livsstil er et langtidsprosjekt. Selv om man skulle oppleve å gå ned mange kilo på kort tid, er vel målet å beholde fasongen man har arbeidet for? I løpet av 1,5 uke har jeg gått ned 2-3 kilo (er ikke spesielt overvektig), og det skyldes utelukkende lange gåturer og sunt kosthold. Målet er egentlig ikke vektnedgang, men å bli litt fastere i fisken..men grunnen til at jeg nevner minuskiloene, er fordi det viser at det er mulig. Hvis man ikke går ned eller merker endring ved å trimme, må man se på helheten. Spiser du ofte/ nok? Hvis du sulter deg, vil forbrenningen synke, og kroppen tvilholder på mat og næring. Hvorfor er dette så vanskelig? Spis sunt, ofte, mindre enn vanlig (men bli mett), trim og vær i aktivitet..så vil du få drømmen oppfylt. Er du usikker på om det du putter i deg inneholder de «riktige» kaloriene, finnes det mange nettsider om dette temaet. At så mange er uvitende og mangler kunnskap om dette temaet er svært overraskende.

 33. Kjøpte meg hund (aktiv rase), og i løpet av 4mnd forsvant 10 kg av kroppen,fremdeles en del ekstra som skal bort,men det å gå tur hver dag er definitivt effektivt (går 1-3 timer hver dag,noen ganger 4 på fridager).Dette var uten å endre på kostholdet mitt, noe som er neste ledd i prosjektet med å gå ned i vekt.

 34. Jeg har sykler 4-5 mil vær kveld rett før jeg legger meg, det har jeg gjort i over et halvt år nå, men jeg føler egetnlig bare jeg blir tjukkere og tjukkere, jeg skjønner det ikke !!
  Hvorfor er det sånn?
  Men veldig bra skrevet 🙂

 35. Hei, jeg vill slanke meg. og har tenkt på å Jogge ut to ganger vær dag og spise lite og sunt mat vær dag.. skal begynne å jogge hele sommeren.
  men jeg vet ikke hvilket tid passer bra. Tenkte jeg skulle løpe kl.4-5 om dagen. og 8-9 Om kvelden.
  Er det lurt?

 36. Sara, jeg tror 2 løpeturer om dagen kan bli lytt mye – særlig om du ikke har trent mye tidligere (Det vet jeg jo ikke om du har.) Løping er hardt til kroppen, og det er lett å få skader – noe som igjen kan føre til at du ikke får trent i hele tatt over en lang periode. Se slankinga som et langsiktig prosjekt. Sett deg bittesmå delmål hele tiden slik at du ser fremgangen.

 37. Veldig bra tips! prøv dette det virker. jeg gikk ned 5kg på to uker.

 38. Mange gode tips her! Men hjelpe meg så elendig folk som kommenterer skriver! Elementær grammatikk og rettskriving er ikke på plass hos voksne mennesker. Kanskje dere kan ta dere et norskkurs eller to når dere er ute på tur?

 39. Hei jeg går hverdag 1 time 4 km .går jeg ned i vekt Eller er det bortkasta tid

 40. Hei Lektoren.

  Som du sikkert er klar over, men jeg føler jeg må ta opp, så består en god del av den norske befolkning av utenlandske. Og en god del av dem gjør et tappert forsøk på å vise at de vil lære seg norsk. Det syns jeg vi skal være glade for.
  Og en del av de som er norsk har dysleksi…det betyr at de kanskje ikke skriver like bra som deg da kanskje. Er faktisk lov å tenke seg om to ganger før man kritiserer grammatikken til andre.

  Hilsen ei som hadde dysleksi i mange år før hun fikk hjelp!

 41. Tips nummer 5 kjenner jeg meg litt for godt igjen i…. Spiser ofte foran tven og pcen.

 42. Og det er faktisk mulig å få til mye på kort tid folkens! Ble superinspirert av å lese på NRK om rektoren i Arendal som spurte om slanketips på treningsstudioet sitt i februar om var med i fitnessnm nå i oktober!!!

 43. «Tren 3 dager i uka. Gjennomfør dette uansett hva som skjer.»

  Alle slik råd gjelder kun friske mennesker, mennesker med overskudd og helse til å kunne stå i det.

  Er man utbrent eller klinisk deprimert er ikke dette lett å få til.

 44. Nina, nå er det jo engang sånn at trening hjelper mot både utbrenthet og depresjon. Så kanskje det ikke er så dumt likevel?

 45. Da skriver vi 02.01.2013… Regner med at jeg ikke er den eneste som er på søken etter slanketips. Mitt nyttårsforsett til meg selv: Ikke let mer, men heller bruk et par av disse punktene. Gjennomfør dem uke for uke. Måned for måned. Forhåpentligvis trenger jeg ikke søke på nytt neste år! Godt nyttår og lykke til alle andre med det samme som meg 🙂

 46. Tusen takk for de fine tipsene

 47. Hei. Dame på 37 år som svært gjerne vil ha noen tips om hva slags mat som er det beste å spise om en ønsker vekttap. Jeg skulle så gjerne gått ned noen kilo.. Jeg spiser ikke mye når jeg spiser , .Er det mye calorier i kina mat om en kan få kjøpt ute tro? Sikkert bedre ja å spise og lage det hjemme, for da vet en iallefall hva en får i seg. Men det er jo ikke samme feite sauser og sånn…. og masse grønnsaker.. Nam nam nå ble jeg sulten på wok… Takk om noen kommer med råd etc…

 48. Hei det eneste jeg kan råde deg er å bare spise sunt kutte sukker og hvetemel drikke mye vann 8 store glass pr.dag og trene hver dag ihvertfall 45 min. Så er du med stor sikkerhet på rett spor.

 49. Jeg gikk ned 25 kilo over 1 år bare ved å spise mindre til hvert måltid samt å gå en tur på ca 1 time hver dag i normalt tempo. Jeg begynner dagen med 1 brødskive med magert pålegg og ett glass melk. Spiser 1 frukt 2 timer senere. Yoghurt eller gulrot med 2 knekkebrød (magert pålegg) til lunsj. KUN 1 porsjon til middag .Tar meg god tid, tygg maten godt og prøv å kos deg med maten. Spiser aldri etter kl 19 på kvelden og aldri godteri og brus i uka. MEN viktig å få med her at jeg har gitt meg selv helt fri lørdag og søndag. Da spiser og drikker jeg akkurat hva jeg har lyst på, hadde jeg ikke hatt denne muligheten til å kose meg så hadde jeg sprukket for lenge siden.
  Ett godt råd er også å droppe ut badevekta i begynnelsen, du merker det fort nok på klærne dine når vekta minsker. Når du merker at buksa begynner å bli stor i livet så er det morsomt å gå på vekta. Lykke til 🙂

 50. Hei
  Dette fungerte for meg:
  Ikke spise noe etter kl 21:00. Har gått ned 8 kg på 8 mnd
  Drikker det jeg vil, trener uregelmssig, spiser forran TV og ofte alene, sluker maten dersom jeg er sulten nok, snoper en gang i uka som før, ligger alltid noen boller og kaker på lur i fryseren.
  Dette er enkelt å gjennomføre. Anbefales, men følg nøye med på vekta -en gang i uka før frokost.

 51. Er bekymret må ned ca 25 kilo till august for en opration. Ser det nesten som umulig.. Jeg går og står 13 – 14 timer om dagen i mitt jobb så har ikke energi eller motivation for mere av det. Vet ikke hva jeg skal gjøre.

Legg igjen en kommentar

(Din e-postadresse vil ikke bli publisert.)